Co jste možná nevěděli o ratanovém zahradním nábytku

1oKdyž se řekne „ratanový nábytek“, většina z nás si vybaví luxusní a pohodlný nábytek vhodný do interiéru i na zahradu. Zpozornit by však měli nejen milovníci luxusu, ale také lidé zajímající se o ekologii a trvale udržitelné přírodní zdroje. Proč?

Jednoduše proto, že při získávání materiálu zvaného přírodní ratan nebývá zničen jediný strom. Jak je to možné? Jednak se při zpracování používají pouze vzdušné kořeny ratanové palmy, jednak při sklizni ratanu nedochází k hromadnému kácení pralesů, jak tomu často bývá v jiných případech. Palmy se totiž speciálně pěstují ve velkých pralesních zahradách.

Co je to ratan?

Ratan je přírodní materiál, který se získává z palmy nazvané Calamus ratan. Ta roste v tropické oblasti Indonésie, Číny, v Malajsii a na Filipínách. Materiál pro výrobu zahradního nábytku pochází ze vzdušných kořenů této palmy. Ke zpracování jsou však vhodné pouze střední části šlahounů.

Po sklizni je třeba ratan důkladně umýt a vyudit. Tímto uzením se přírodní světle zelená barva ratanu mění na žlutou. Uzení trvá zhruba jeden den. Poté se ratanové tyče suší až tři dny na slunci nebo ve speciálních sušárnách. Na závěr jsou nahřívány v horké páře, díky které je pak lze snadno tvarovat a ohýbat do žádoucí podoby.

Všechny tyto procesy přispívají k tomu, že si ratanový zahradní nábytek i další doplňky uchovávají požadovaný tvar i po vychladnutí a vyschnutí. Nezapomeňte i na další druhy zahradního nábytku, které se můžou hodit, kam potřebujete. Z takto zpracovaného ratanu se vyrábí sety zahradního nábytku nebo sedací soupravy do interiérů, komody, truhly, koše, poličky a další ratanové dekorace. Jak sami vidíte, výrobní proces, kterým ratan prochází, probíhá většinou přírodním způsobem. Na rozdíl od dřeva, které se dnes máčí v nejrůznějších zdraví škodlivých chemických roztocích, nebo plastu, z něhož se mohou uvolňovat výpary nebezpečných látek, je tedy ratanový nábytek pro naše zdraví naprosto neškodný.

Druhy ratanu pro výrobu nábytku

Obecně řečeno existují dva druhy ratanu – loupaný a neloupaný:

  1. Loupaný ratan, zvaný také „pitriet“, je zbavený své kůry a má proto hladký povrch. Nábytek z něj vyrobený je vhodný do interiérů a zimních zahrad. Často bývá namořen do světle či tmavě hnědých odstínů.
  2. Neloupaný ratan, označovaný také jako „pulut“, se hodí pro výrobu zahradního nábytku. Protože na něm zůstává pevná kůra, má tento ratanový nábytek vysokou odolnost, která bývá ještě umocněna nanesením ochranného laku.

Jak o ratanový zahradní nábytek pečovat?1oo

Běžná údržba ratanového nábytku, ať už sedacích souprav, lehátek, jednotlivých židlí nebo stolků je velice jednoduchá. Stačí Vám k ní obyčejná prachovka, případně měkká houbička a trochu saponátu. Ratanový nábytek však zbytečně nenamáčejte, a pokud použijete vlhký hadřík, vždy nechte nábytek po ošetření důkladně proschnout, jinak hrozí nebezpečí vzniku plísní. Jestliže se Vám v ratanovém nábytku uvolnil výplet, stačí ho přilepit vhodným lepidlem nebo přitlouct malými hřebíčky, a bude opět jako nový.

Pokud se Vám zdá, že ratanový nábytek ztrácí svůj glanc, jednoduše ho přelakujte vodním lakem. V každé případě ratan nesnese prudké změny teplot. V létě ho nenechávejte zbytečně stát na prudkém slunci a v zimě zase na mraze. Vždy ho uskladněte na vhodném místě nebo alespoň přikryjte ochranným pláštěm. Když se budete o svůj zahradní nábytek z ratanu takto dobře a pravidelně starat, odmění se Vám svojí krásou po celou řadu dlouhých let. Nezapomeňte, že existuje i umělý ratanový nábytek na zahradu, který si bere jen dobré vlastnosti ratanového nábytku a dalších jiných materiálů.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.