Vaflovače v profesionální gastronomii

Vafle se těší zaslouženě již léta stálé a neutuchající oblibě – lze je podávat na sladko i na slano. Jejich výroba je rychlá a jednoduchá s použitím přístroje, kterým jen profesionální vaflovač. Přístroj nemá použití jen na výrobu tradičních vaflí, má oprávněné místo nejen v provozovnách specializovaných na nabídku těchto oblíbených pochutin, ale také v cukrárnách a kavárnách, a dokonce i v elegantních restauracích. Jaký model vaflovače je nejlepší pro vaši provozovnu a na co si dát pozor, aby splnil očekávání kupujícího?

Typy profesionálních vaflovačů

https://www.gastromania.cz/vaflovace se liší velikostí, tvarem a počtem pečících ploten. V nabídce najdeme jedno plotýnkové a dvojité vaflovače, a je jen na nás, které zařízení více vyhovuje vašim potřebám a specifikům vaší provozovny. V obou variantách najdeme zařízení, která umožňují upéci vafle různých tvarů a velikostí. Některé modely dvojitých vaflovačů nabízejí dvě různá provedení pečících ploten a možnost jejich samostatného ohřevu. Existují i ​​specializovaná zařízení na pečení zmrzlinových kornoutů, donutů, křupavých sendvičů, tradičních blinů nebo pro přípravu tzv. belgických vaflí, které jsou známé také jako bruselské vafle ve tvaru nanuků nebo baget. Možností přípravy je mnoho, díky tomu můžete zákazníkům nabídnout něco nepřehlédnutelného a lákavého. Vaflovače lze také použít k pečení vaflí na Valentýna, Vánoce a pro další zvláštní příležitosti.

Co je důležité při výběru vhodného vaflovače

Výběr vaflovače se zdá být jednoduchý a bezproblémový, avšak vyplatí se věnovat pozornost několika důležitým prvkům, které mají rozhodující vliv na jeho funkčnost. Profesionální vaflovač by měl mít příslušné atesty pro kontakt zařízení s potravinami, měl by být vyroben z nerezové oceli a vybaven termostatem s plynulou regulací teploty, ergonomickými, nevodivými rukojeťmi a automatickým spínačem chránícím před přehřátím a přetížením. Nejdůležitější částí vaflovače je pečící plotna, proto ji věnujme více pozornosti. Průmyslový vaflovač by měl mít robustní hliníkovou, litinovou nebo teflonovou pečící plotnu pokrytou speciálním povlakem proti přichytávání těsta. Pro časté používání je ideální keramický nebo teflonový povlak, je však třeba pamatovat na to, že pokud dojde k poškrábání nebo poškození teflonového typu povlaku, zařízení by se již nemělo používat. Důležitý je také výkon zařízení. U stravovacích podniků by se měl pohybovat v rozmezí 1500-2200 wattů. Stojí za to pamatovat si jedno pravidlo – čím vyšší je výkon zařízení, tím rychleji je připraveno k práci. Pokud máte v prostoru kuchyně omezený prostor a není zde místo pro další přístroj, nezoufejte – stačí zvolit vertikální model.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.